Akkoordenschema's vereenvoudigen

Uit ukelele
Versie door Arent (overleg | bijdragen) op 15 jun 2020 om 16:24
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als een muziekstuk onbekende akkoorden bevat kan het heel handig/nuttig zijn om te weten wat je wel en niet kunt doen om toch te kunnen spelen.

  • een Bb (bes-akkoord) klinkt op ukelele identiek aan een A# (ais-akkoord). Op dezelfde manier:
    Ab = G#
    Bb = A#
    B# = C
    Cb = B
    Db = C#
    Eb = D#
    E# = F
    Fb = E
    Gb = F#
    (dit wordt wel enharmonische verwisseling genoemd)
  • Je kunt altijd de cijfers 6, 7, 9, 11, 13 die na een akkoord staan weglaten zonder dat dat een fout akkoord oplevert. Dus: G7 mag G worden, Am6 mag Am worden, E9 mag E worden.
  • De m van mineur mag je nooit weglaten; het zou dan een majeur akkoord worden en dat gaat vrijwel altijd problemen geven.
  • Een plus of aug (van augmented) of o of dim (van diminished) moet intact blijven. Deze akkoorden komen niet zo veel voor maar als ze voorkomen kun je ze niet vervangen door een mineur of majeurakkoord.
  • Een verminderd akkoord (ook met dim of dim7 of een o aangegeven bestaat uit drie kleine tertsen en kun je altijd vervangen door een akkoord op een van de tonen die in dat akkoord zitten: Co = c-eb-f#-a
    = Eb° = F#° =
    C#° = = = Bb°
    = = G#° =
    er zijn dus maar drie grepen nodig voor de mogelijke 12 verminderde akkoorden.
  • een vermeerderd (augmented) akkoord kun je altijd vervangen door een ander vermeerderd akkoord. Omdat zo'n akkoord uit twee grote tertsen bestaat C+ = c-e-g# klinkt dat heel vergelijkbaar met e-g#-c dan wel g#-c-e, ofwel G#+ resp. E+. En dus: *:C+ = E+ = G#+
    C#+ = F+ = A+
    D+ = F#+ = A#+
    Eb+ = G+ = B+
    Er zijn dus maar 4 verschillende grepen waarmee je alle 12 vermeerderde akkoorden kunt spelen.